Още един етап от подготовката на изборите приключи. Министерството на електронното

...
Още един етап от подготовката на изборите приключи. Министерството на електронното
Коментари Харесай

Още един етап от подготовката на изборите приключи

Още един стадий от подготовката на изборите завърши. 

Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на доставените механически устройства за гласоподаване с условията на Изборния кодекс и условията на техническата спецификация по публичната поръчка с възложител Централна изборна Комисия (ЦИК). Това оповестиха от Министерството на електронното ръководство.

Проведени са редица инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на устройствата за машинно гласоподаване, като лабораторно тестване за електромагнитна съгласуемост и проби, свързани с осведомителната сигурност. Извършена е и цялостна деконструкция на машината за инспекция на всички съставни елементи и вложени детайли.

Всички документи са годни и достоверни, както и всички документи са настоящи, показват от Министерството на електронното ръководство, съобщи настоящо.ком.

Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) участваха на всички изпитвания на машините за гласоподаване. Не са следени сериозни за изборния развой проблеми и трите виновни институции издават в период своето решение за засвидетелствуване на сходството.

В обсега на оценяване на устройствата за гласоподаване не се включват организационни действия, които се правят от изборната администрация; действия, свързани с засвидетелствуване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се прави във връзка с устройствата за машинно гласоподаване.

На брифинг на ЦИК по-рано през днешния ден беше посочено, че за вота на 2 октомври ще бъдат употребявани общо 11 013 машини. В страната ще бъдат разкрити 11 636 секции. 9369 са секциите с машини за гласоподаване, от които в 1105 ще се гласоподава с две устройства. В 2785 секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Извън страната секциите са 755. В 301 секции ще се гласоподава машинно, като са планувани 539 устройства. В 454 секции ще се гласоподава на хартия. Броят на гласоподавателите по изборни описи надвишава 6 млн. и 600 хиляди души - 6 602 990, оповестиха още от ЦИК.

В петък ще стартира превозването на машините за гласоподаване към районните изборни комисии, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Това ще се случи по авансово одобрен логистичен проект, като полицейски конвой ще съпътства устройствата. Още на следващия ден ще бъдат предадени машините за гласоподаване в 26 области в страната, а в събота – в София–град и София–област.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР